„Porodica“ vraćena na kej – Novi Sad

Rekonstruisan spomenik, simbol stradanja u Novom Sadu. Popravljena pukotina na desnoj nozi najviše figure.

NA isto mesto, odakle je pre 50 dana odnet na rekonstrukciju, u petak je na Kej žrtava racije u Novom Sadu, vraćen spomenik „Porodica“, rad vajara Jovana Soldatovića. Spomen-obeležje koje gotovo pola veka podseća na strašne događaje iz januara 1942. godine, kada su mađarski fašisti počinili zločin, poznat kao Novosadska racija, obnovljeno je u radionici „Granit – Liješće“ u Sremskoj Mitrovici.

Na spomeniku od bronze, po rečima Gordane Pejčić, direktorke sremskomitrovačke firme, rađena je rekonstrukcija na donjem delu desne noge najviše figure. Za taj posao je bilo potrebno 50, od predviđenih 55 dana.

Izmene na spomeniku su urađene pod nadzorom stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu – navodi Pejčićeva, koja je u petak prisustvovala postavljanju spomenika na svoje mesto. – Urađen je novi postament, stavljeni su novi ankeri i okovi, a korišćeni su najkvalitetniji materijali.

Siniša Jokić, direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kaže da je rekonstrukcija bila neophodna i da je sve rađeno prema projektu.

Pin It on Pinterest

Share This